Καλλιέργεια

Για την καλλιέργεια της βρώμης δεν απαιτούνται ιδιαίτερα θερμά κλίματα και μεγάλη ηλιοφάνεια. Το φυτό της βρώμης σε σχέση με τα άλλα δημητριακά (το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη) είναι περισσότερο ανθεκτικό στα υγρά κλίματα.

Έτσι η καλλιέργεια της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρες με σχετικά ψυχρό κλίμα και υψηλή συχνότητα βροχών κατά τους θερινούς μήνες, όπως είναι οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η καλλιέργεια της φτάνει ως και τη μακρινή Ισλανδία.

Είναι φυτό ετήσιας καλλιέργειας και η σπορά της μπορεί να γίνει είτε το φθινόπωρο (για θερισμό το καλοκαίρι) είτε την άνοιξη (για θερισμό νωρίς το φθινόπωρο).

Χρήση

Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανθρώπινη διατροφή με πολλούς τρόπους. Συνήθως παρασκευάζεται ως πλιγούρι, μετά από τεμαχισμό των σπόρων, ή ως αλεύρι βρώμης μετά από άλεση.

Καταναλώνεται κυρίως σε μορφή χυλού για το πρωινό αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό σε πολλές συνταγές όπως για παράδειγμα για παρασκευή γλυκών, πλιγούρι βρώμης, μπισκοτάκια και ψωμί βρώμης. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμή. Ήδη τα μπισκότα ωμής βρώμης έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή.

Καρπός

Τα φυσικά συστατικά της βρώμης πρέπει να διατηρούνται. Τα πιο σημαντικά μέρη του καρπού είναι το φύτρο και τα εξωτερικά στρώματα του καρπού (πίτουρο).

Περιέχουν:

  • - το 85% των συνολικών βιταμινών του καρπού,
  • - το 80% των συνολικών θρεπτικών συστατικών του καρπού,
  • - και το 60% των συνολικών πρωτεϊνών του καρπού.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του καρπού, μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό ως προϊόν ολικής άλεσης μόνο εάν το φύτρο και το πίτουρο έχουν διατηρηθεί.

Η βρώμη της Kölln είναι πάντα ολικής άλεσης – κατά τη διάρκεια της ήπιας επεξεργασίας στην οποία υποβάλλεται η βρώμη μας, όλα τα θρεπτικά συστατικά του καρπού διατηρούνται.

Υγεία

Η βρώμη θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή τροφή. Η ανακάλυψη μετά από κλινικές έρευνες ότι η βρώμη μειώνει τις ποσότητες της LDL χοληστερίνης («κακής») στο αίμα την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Οι β-γλυκάνες που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα καθώς επικαλύπτουν εσωτερικά το έντερο με ένα είδος ζελατίνης η οποία δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της.

Ακόμη, δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης στον ορό αλλά και έχουν την δυνατότητα να αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης που δημιουργείται μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3g β-γλυκανης από βρώμη, πίτυρο βρώμης, κριθάρι, πίτυρο κριθαριού ή από μείγματα τους. Καταναλώστε αυτό το προϊόν ως μέρος μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Η κατανάλωση β-γλυκάνης από βρώμη ή κριθάρι ως μέρος γεύματος συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα μετά το συγκεκριμένο γεύμα.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η σπουδαιότερη κατηγορία των φυτών είναι τα δημητριακά και μία από τις κατηγορίες των δημητριακών είναι τα σιτηρά στα οποία ανήκει η βρώμη. Αποτελεί ένα βότανο-σιτηρό με μοναδική θρεπτική αξία, που βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής και ενισχύει γευστικά και θρεπτικά όλα τα γεύματά με πρώτο και καλύτερο το πρωινό μας.


Τι είναι αυτό που κάνει τη βρώμη τόση πολύτιμη;

Η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών, θρεπτικών συστατικών και μεταλλικών στοιχειών καθιστούν τη βρώμη ως βασικό παράγοντα σε μια υγιεινή διατροφή.

Φυτικές Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση των μυών και για υγιή μεταβολισμό. Οι πρωτεΐνες της βρώμης είναι όμοιες με αυτές που παράγει φυσικά ο ανθρώπινος οργανισμός και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό ώστε να ενισχυθεί η απόδοση του σώματος. Επιπλέον, περιέχουν οκτώ απαραίτητα αμινοξέα και για αυτόν τον λόγο, οι πρωτεΐνες της βρώμης είναι υψηλής βιολογικής σημασίας.

Φυτικά Λίπη

Η περιεκτικότητα φυτικών λιπών στη βρώμη είναι υψηλότερη σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα δημητριακά: Η βρώμη περιέχει 70% ακόρεστα λιπαρά οξέα από τα οποία 40% είναι λινολεϊκό οξύ, το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη των κυτταρικών μεμβρανών και έχει ρυθμιστική επίδραση στη χοληστερόλη και στο επίπεδο λιπιδίων του αίματος.

Φυτικές ίνες

Η βρώμη περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, σε ίση ποσότητα. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα β-γλυκάνης η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Υψηλά ποσοστά β-γλυκάνης βρίσκονται στο πίτουρο βρώμης το οποίο περιέχει 18% διαιτητικές ίνες.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητες πηγές ενέργειας. Τα σιτηρά βρώμης καθώς και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν υδατάνθρακες μακριάς αλυσίδας, οι οποίες αποδομούνται αργά από τον οργανισμό και διασπώνται στα συστατικά τους μέρη. Απελευθερώνονται αργά στη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει ως συνέπεια το σώμα να αισθάνεται κορεσμό για περισσότερο χρονικό διάστημα και δεν προκαλεί απότομη πτώση στην απόδοση του οργανισμού.

Βιταμίνες

Η βρώμη, από τη φύση της, περιέχει αρκετή βιταμίνη Β, κυρίως Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) που ενισχύει το νευρικό σύστημα και αυξάνει τη συγκέντρωση. Η Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η καθημερινή κατανάλωση 1 μερίδας Kölln Oats (40γρ) καλύπτει 21,5% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (RDA) της Βιταμίνης Β1 καθώς και σχεδόν 17% της Βιταμίνης Β9.

Μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά

1 μερίδα (40γρ) Kölln Oats καλύπτει μέρος από τις ακόλουθες συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες.

  • - Μαγνήσιο: 14%
  • - Φώσφορο: σχεδόν 25%
  • - Σίδηρος: σχεδόν 17%
  • - Ψευδάργυρος: σχεδόν 17%
  • - Χαλκός: 21%
  • - Μαγγάνιο: 90%
  • - Ασβέστιο: σχεδόν 2%

Σε σύγκριση με άλλα δημητριακά, η βρώμη περιέχει υψηλότερη ποσότητα ασβεστίου, που ωφελεί τη παραγωγή οστών και δοντιών. Η βρώμη είναι ιδιαίτερα πολύτιμη όταν συνδυάζεται με πηγές ασβεστίου, όπως γάλα και γιαούρτι.