Καλλιέργεια

Για την καλλιέργεια της βρώμης δεν απαιτούνται ιδιαίτερα θερμά κλίματα και μεγάλη ηλιοφάνεια. Το φυτό της βρώμης σε σχέση με τα άλλα δημητριακά (το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη) είναι περισσότερο ανθεκτικό στα υγρά κλίματα.

Έτσι η καλλιέργεια της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρες με σχετικά ψυχρό κλίμα και υψηλή συχνότητα βροχών κατά τους θερινούς μήνες, όπως είναι οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η καλλιέργεια της φτάνει ως και τη μακρινή Ισλανδία.

Είναι φυτό ετήσιας καλλιέργειας και η σπορά της μπορεί να γίνει είτε το φθινόπωρο (για θερισμό το καλοκαίρι) είτε την άνοιξη (για θερισμό νωρίς το φθινόπωρο).

Χρήση

Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανθρώπινη διατροφή με πολλούς τρόπους. Συνήθως παρασκευάζεται ως πλιγούρι, μετά από τεμαχισμό των σπόρων, ή ως αλεύρι βρώμης μετά από άλεση.

Καταναλώνεται κυρίως σε μορφή χυλού για το πρωινό αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό σε πολλές συνταγές όπως για παράδειγμα για παρασκευή γλυκών, πλιγούρι βρώμης, μπισκοτάκια και ψωμί βρώμης. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμή. Ήδη τα μπισκότα ωμής βρώμης έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή.

Καρπός

Τα φυσικά συστατικά της βρώμης πρέπει να διατηρούνται. Τα πιο σημαντικά μέρη του καρπού είναι το φύτρο και τα εξωτερικά στρώματα του καρπού (πίτουρο).

Περιέχουν:

  • - το 85% των συνολικών βιταμινών του καρπού,
  • - το 80% των συνολικών θρεπτικών συστατικών του καρπού,
  • - και το 60% των συνολικών πρωτεϊνών του καρπού.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του καρπού, μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό ως προϊόν ολικής άλεσης μόνο εάν το φύτρο και το πίτουρο έχουν διατηρηθεί.

Η βρώμη της Kölln είναι πάντα ολικής άλεσης – κατά τη διάρκεια της ήπιας επεξεργασίας στην οποία υποβάλλεται η βρώμη μας, όλα τα θρεπτικά συστατικά του καρπού διατηρούνται.

Ωφέλη της Βρώμης

Η βρώμη θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή τροφή. Η ανακάλυψη μετά από κλινικές έρευνες ότι η βρώμη μειώνει τις ποσότητες της LDL χοληστερίνης («κακής») στο αίμα την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Οι β-γλυκάνες που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα καθώς επικαλύπτουν εσωτερικά το έντερο με ένα είδος ζελατίνης η οποία δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της.

Ακόμη, δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης στον ορό αλλά και έχουν την δυνατότητα να αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης που δημιουργείται μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3g β-γλυκανης από βρώμη, πίτυρο βρώμης, κριθάρι, πίτυρο κριθαριού ή από μείγματα τους. Καταναλώστε αυτό το προϊόν ως μέρος μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Η κατανάλωση β-γλυκάνης από βρώμη ή κριθάρι ως μέρος γεύματος συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα μετά το συγκεκριμένο γεύμα.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η σπουδαιότερη κατηγορία των φυτών είναι τα δημητριακά και μία από τις κατηγορίες των δημητριακών είναι τα σιτηρά στα οποία ανήκει η βρώμη. Αποτελεί ένα βότανο-σιτηρό με μοναδική θρεπτική αξία, που βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής και ενισχύει γευστικά και θρεπτικά όλα τα γεύματά με πρώτο και καλύτερο το πρωινό μας.